Hondenkapsalon

Een woordje uitleg ...

Wat betekent trimmen ?

Trimmen is een bepaalde handeling in de vachtverzorging van de hond, bij het trimmen worden de dode haren uit de huid van de hond geplukt. Het trimmen gebeurt met de vingers of met behulp van een speciaal trimmes. Dit betekent niet dat elke hond geplukt ( of getrimt ) kan worden !

Er zijn immers verschillende vachtsoorten, de toilletage is afhankelijk van het vachtsoort van de hond.

Ruwharige honden

Bv: schnauzers, de meeste terrier rassen Deze honden worden ontdaan van de losse haren, dit betekent niet dat de vacht heel hard wordt ingekort. Enkel de bovenste laag wordt verwijderd. Het scheren van deze honden is schadelijk voor de vacht en kan de huid irreteren. De haren worden zacht, kleurloos en glansloos.

Honden met een zachte krulvacht

Bv.: poedels, bichon frisé en diverse kruisingen Deze honden worden geknipt en sommige delen geschoren, denk maar aan de poedel.

Langharige honden

Bv.: Shih Tzu, Lhasa Apso, Maltezer, Yorkshire Terrier, enz Deze honden worden uitgeborsteld, uitgekamd en indien nodig ontklit. Sommige eigenaars willen hun hondje kortgeknipt zien, in het geval van kortgeknipte vachten, moet de hond regelmatig geborsteld worden, omdat door het knippen er een enorme wolproductie ontstaat, waardoor de vacht zeer gemakkelijk klit.

Lange ruige vachten

Bv.: Bobtail, Briard, Bearded Collie, enz Deze honden worden uitgeborsteld, uitgekamd en indien nogis ontklit. Als eigenaar heb je wel wat werk aan regelmatige borstel- en kambeurt om klitvorming te verkomen.

Honden met een dikke korte wolvacht

Bv.: Newfoundlander, Golden Retriever, Schotse Collie, Tervuerense Herder, enz Deze honden worden in de ruiperiode ontwold en ontdaan van de losse haren, en indien nodig worden de voetjes geknipt.

Honden met kort zijdehaar op de rug en bevedering aan de buik, poten, borst en oren

Bv.: Engelse Cocker Spaniel, Amerikaanse Cocker Spaniel, Setters, enz. Deze honden hebben beslist een regelmatig bezoek nodig aan het hondenkapsalon. Er is trouwens veel trim- en uitdunwerk aan.

Gesteriliseerde en gecastreerde vachten

De honden krijgen een andere vachtstructuur, de haren worden wolliger, krijgen langere haren, zelfs op plaatsen die gewoonlijk onbehaard zijn. Deze honden moeten regelmatiger naar het hondenkapsalon, om klitten te verkomen.

Tenslotte niet alleen rashonden zijn welkom in het trimsalon, maar tevens ook rasloze honden, want ook zij verdienen af en toe een opknapbeurt.

Er wordt enkel op afspraak gewerkt.